Thursday, 13 July 2017

QURBAN/AQIQAH 2017/1438H: BAGAIMANAKAH RM320 DIBELANJAKAN?


1- Bagaimanakah RM320 dibelanjakan?

Sumbangan Qurban/Aqiqah RM320 adalah penyertaan untuk satu (01) bahagian Qurban/Aqiqah dari tujuh (07) bahagian bagi seekor lembu. Sumbangan Tuan/Puan RM320 akan dicampurkan dengan sumbangan enam (06) peserta yang lain untuk membeli seekor lembu Qurban/Aqiqah.

RM320 x 7 peserta = RM2240

Harga lembu Qurban/Aqiqah semasa bagi tahun 2017 yang sihat dan gemuk (kita amat teliti dalam pemilihan lembu bagi memaksimumkan keafdhalan ibadat Qurban/Aqiqah) adalah dalam RM1900-RM2100 untuk seekor. Kita andaikan harganya ialah RM1990 untuk seekor.

RM2240 (Duit Terkumpul Dari 7 peserta) - RM1990 (Harga Lembu) = RM250

RM250 adalah lebihan dari sumbangan tujuh (07) peserta Qurban/Aqiqah bagi seekor lembu yang dibeli. Nilai derma untuk seorang peserta dalam program Qurban /Aqiqah ini ialah:

RM250 ÷ 7 peserta = RM35+

Jadi, derma Tuan/Puan bagi setiap RM320 yang disumbangkan dalam program ini ialah RM35+.

Beginilah cara kami menjalankan amanah membantu saudara kita di sana yang memerlukan keprihatinan dan sumbangan bagi pembangunan Islam di sana, dan ini bukanlah satu bentuk perniagaan untuk mencari keuntungan tetapi lebih berupa usaha mempertautkan ukhuwwah dan tali perkenalan serta mahabbah antara saudara seMuslim kita. Fikir-fikirkan lah.


2- Kemanakah duit lebihan RM250 bagi seekor lembu Qurban/Aqiqah disalurkan?

Duit lebihan tersebut akan disalurkan antaranya kepada perkara-perkara berikut:

1.   Pengurusan. 2. Dana Kelas Fardhu 'Ain . 3. Sumbangan Ibu Tunggal. 4. Fakir Miskin. 5. Derma untuk Pembangunan Masjid. 6. Sumbangan Duit Raya. 7. Sumbangan untuk anak-anak yatim

 3- Apakah yang dimaksudkan dengan perbelanjaan 'Pengurusan' ?

Perbelanjaan 'Pengurusan' adalah perbelanjaan atau kos modus operandi kami bagi menjalankan amanah Qurban/Aqiqah, bermula dari kos pengiklanan sehinggalah lembu/kambing Qurban/Aqiqah disembelih dan kami kembali semula ke tanahair, Malaysia.

Secara terperincinya, perbelanjaan ini adalah meliputi antaranya:

1-     Pengiklanan. (perbelanjaan bagi percetakan borang Qurban/Aqiqah, poster, banner, fotostat, pengagihan borang ke masjid2 dan surau2 disekitar KL, Selangor, Putrajaya dan lain-lain).
2-     Tiket penerbangan:

    i. KL – Phnom Penh – KL (MAS) untuk team kami 'Team Sinar Korban' seramai empat (04) orang:

      4 orang x RM550 (harga tiket) = RM2200.

      Jika penyertaan peserta tidak ramai dalam program ini terpaksalah kami mengeluarkan belanja sendiri bagi menampung kos operasi ini. Seandainya ada sepuluh (10) ekor lembu sahaja bermakna duit lebihan terkumpul ialah RM250 x 10 ekor lembu = RM2500. sedangkan tiket sahaja kosnya RM2200. Fikir-fikirkan lah!

    ii. KL - Dhaka - Chittagong - Dhaka - KL (MAS). Team kami seramai tiga (03) orang akan ke sana.

  3 orang x RM1700 (harga tiket) = RM5100.

    iii. KL - Colombo - KL (MAS) untuk team Sinar Korban Sri Lanka seramai dua (02) orang:
   
  2 orang x RM1200 (harga tiket) = RM2400.

i (RM2200) + ii (RM5100) + iii (RM2400) = RM9700

3-     Penginapan di hotel dan homestay.

i. Kemboja: Kami bermalam sekurang-kurangnya empat (04) malam di hotel di Phnom Penh : satu malam (01) pada hari ketibaan dari KL dan tiga (03) malam selepas selesai 'kerja' Qurban/Aqiqah iaitu pada hari berangkat ke KL. Kos hotel adalah RM150 untuk satu bilik dan kami memerlukan dua (02) bilik 'twin sharing':

RM150 x 2 bilik = RM300 (untuk satu malam)
RM300 x 4 malam = RM1200 (adalah untuk kos hotel bagi empat (04) malam)

Penginapan kami di homestay di kawasan pedalaman Kemboja mengambil masa sekurang-kurangnya tiga (03) malam. Kami akan memberikan saguhati pada tuan rumah lebih kurang RM600.

hotel (RM1200) + homestay (RM600) = RM1800

 Imbuhan untuk Homestay

      ii. Bangladesh: Kami akan bermalam sekurang2nya dua (02) malam di Dhaka: hari ketibaan dari KL dan ketika hendak bermusafir balik ke KL setelah selesai 'kerja2' Qurban/Aqiqah. Sementara itu di Chittagong kami akan bermalam juga dua (02) malam: Satu malam (01) pada hari ketibaan dari Dhaka dan hari keberangkatan ke Dhaka. Kos hotel adalah RM170 untuk satu (01) bilik dan kami memerlukan dua (02) bilik:

RM170 x 2 bilik = RM340 (untuk 1 malam)
RM340 x 4 malam = RM1360 (adalah untuk kos hotel bagi empat (04) malam)

Penginapan kami di homestay di kawasan perkampungan Bangladesh (West Bhujpur, Fatikchari, Chittagong) mengambil masa sekurang-kurangnya tiga (03) malam. Kami akan memberikan saguhati pada tuan rumah lebih kurang RM600.

hotel (RM1360) + homestay (RM600) = RM1960

iii. Sri Lanka: Kami bermalam dua (02) malam di Colombo dan tiga (03) malam di Hambatouta. Kos hotel untuk semalam (01) untuk satu (01) bilik ialah RM160:

RM160 x 5 malam = RM800

i (penginapan di Kemboja RM1800) + ii (penginapan di Bangladesh RM1960) + (penginapan di Sri Lanka RM800) = RM4560

4-     Makan-minum kami sepanjang berada di Kemboja, Bangladesh dan Sri Lanka.

Makanan Halal di Phnom Penh, Kemboja harganya adalah lebih mahal berbanding di Malaysia.

Sementara itu di Bangladesh, bagi menjaga agar tidak berlaku perkara-perkara yang tidak diingini seperti keracunan makanan atau seumpamanya, kami hanya makan di restoran-restoran tertentu sahaja yang dijamin kebersihannya, dan ini harganya agak lebih tinggi berbanding dengan tempat-tempat yang lain. 

Kami juga membayar kos makan-minum sepanjang penginapan di homestay di pendalaman Kemboja dan Bangladesh.

Di Sri Lanka keadaannya tidak jauh berbeza berbanding Bangladesh, kami memilih restoran atau kedai makan yang dijamin kebersihan dan kehalalannya. Kebiasaanya restoran yang ada ditulis 'MasyaALLAH' adalah kepunyaan orang Islam dan halal.

5-     Sewa kenderaan beserta pemandu sepanjang kami berada di Kemboja dan Bangladesh.

Kos untuk sewa kenderaan (pacuan 4 roda/van) ialah RM350 bagi satu hari di Kemboja. Kami akan menyewa kenderaan tersebut sekurang-kurangnya selama lima (05) hari:

RM350 x 5 hari =  RM1750.

Kemboja: Homestay, Kenderaan Sewaan
dan Rupabentuk Jalan yang Kami Tempuhi
(sila klik untuk membesarkan saiz gambar)
Bangladesh
Homestay kami di Bangladesh
Sementara itu pula di Bangladesh kos menyewa kenderaan (kereta) berserta pemandu ialah RM250:
RM250 x 5 hari = RM1250.

Di dalam bandar Phnom Penh, Kemboja, Chittagong dan Dhaka, Bangladesh, biasanya kami meggunakan Tuk Tuk bagi memudahkan pergerakan dan lebih jimat.

Di Sri Lanka kami menggunakan pengangkutan awam untuk ke Bandar Hambatouta. Di dalam bandar dan kawasan perkampungan  kami menggunakan perkhidmatan 'tuk tuk' yang agak lebih murah dan efisyen bagi memantau 'kerja-kerja' Qurban/Aqiqah.
6-     Imbuhan: ianya diberikan kepada wakil kami di Kemboja, Bangladesh dan Sri Lanka yang membuat tempahan lembu Qurban/Aqiqah, mengatur jadual kami dan pengagihan daging Qurban/Aqiqah ke kampung-kampung dan kawasan pedalaman. Merekalah yang banyak membantu kami bagi memastikan program ini berjalan lancar. Ini adalah sebagai penghargaan kepada usaha dan kegigihan mereka.
'orang kuat' Team Sinar Korban Kemboja

'orang kuat' Team Sinar Korban Bangladesh
Team Sinar Korban Sri Lanka

7-     Kos percetakan, fotostat dan 'pengeposan' sijil2 penyertaan Qurban/Aqiqah. Setiap peserta (yang beralamat lengkap) akan diberikan sijil penyertaan yang di'stamp' dan ditandatangani oleh Imam Kampung/Ketua Kampung/mudir madrasah/NGO setempat sebagai bukti bahawa amanah telah disempurnakan. Sijil akan diposkan -InsyaALLAH- kepada peserta selepas 4-5 bulan 'kerja' Qurban/Aqiqah disempurnakan.
Sijil Pengesahan Korban/Aqiqah

8-     Kos Panggilan Tempatan dan Antarabangsa.

 4- Apakah yang dimaksudkan dengan 'Dana Kelas Fardhu 'Ain' ?

Dana Kelas Fardhu 'Ain adalah meliputi saguhati/imbuhan kepada Guru-Guru Agama, pembelian alat-alat tulis, buku tulis, buku-buku teks, Al Quran, peralatan sekolah, pakaian sekolah, pemberian telekong Solat dan sebagainya. Ada 30 buah sekolah/madrasah/maahad tahfiz berada dalam senarai penerima bantuan kami, kita berharap bilangan ini akan bertambah dari semasa ke semasa.

Untuk makluman Tuan/Puan, Guru-Guru Agama di Kemboja maupun di Bangladesh tiada gaji tetap bulanan (kecuali beberapa sekolah/madrasah di Kemboja yang berdaftar dengan Pejabat Mufti Kemboja), mereka hanya mengharapkan ihsan dari orang kampung yang rata-ratanya adalah dalam keadaan serba kekurangan. Paling banyak pun pendapatan mereka sebulan adalah dalam sekitar RM150 – RM200 sahaja. Fikir-fikirkan lah!

Di Bangladesh guru-guru Agama diberi dalam sekitar RM200 - RM250 sebulan.

AlhamduLILLAH, dengan izin ALLAH swt, setakat ini kita telah berjaya menyediakan imbuhan bulanan secara tetap kepada lebih 30 orang guru-guru Agama di Kemboja dan Bangladesh. Dengan adanya imbuhan secara tetap ini akan memastikan kelangsungan Kelas-Kelas Fardhu 'Ain dengan izin ALLAH swt. Semoga bantuan ini menjadi 'amal jariah' untuk kita dan pahalanya mengalir kepada kita untuk selama-lamanya. Amin2

Kemboja: bantuan alatulis, buku rampaian, kitab2
(sila klik untuk membesarkan saiz gambar)
Bangladesh: sumbangan buku rampaian, wakaf Al Quran
 dan pakaian 'sejuk' kepada pelajar madrasah dan anak-anak yatim
Sumbangan Kitab Kelas Fardhu 'Ain dan Alatulis
Imbuhan Guru Fardhu 'Ain
(sila klik untuk membesarkan saiz gambar)

Sumbangan Al-Quran dan Telekong Solat
(sila klik untuk membesarkan saiz gambar)


Sumbangan Hari Raya

 5- Bagaimanakah Modus Operandi penyembelihan?

Wakil kami di Kemboja, Bangladesh dan Sri Lanka akan membuat tempahan lembu berdasarkan amanah yang kami terima dari Tuan/Puan. Lembu-lembu Qurban/Aqiqah tersebut akan diagihkan ke kampung-kampung terpilih.

Apabila kami tiba di Kemboja, Bangladesh dan Sri Lanka, kami akan memastikan bahawa lembu-lembu tersebut adalah mengikut kriteria 'keafdhalan' dalam ibadat Qurban/Aqiqah. Mana-mana lembu yang tidak menepati kriteria tersebut akan diganti dengan lembu yang lain.

Sebelum penyembelihan disempurnakan, kami akan membaca nama-nama peserta Qurban/Aqiqah, kami akan memastikan penyembelihan dilakukan dengan kehadiran kami dan dalam pengetahuan kami.

  Modus Operandi Penyembelihan 

 Kemboja: Membaca Nama2 Peserta Qurban/Aqiqah
dan Majlis Jamuan Raya
(sila klik untuk membesarkan saiz gambar)
Bangladesh
Bangladesh
Sri Lanka
 6- Kemanakah daging Qurban akan diagihkan?

Daging Qurban/Aqiqah akan diagihkan ke kawasan pedalaman dan kampung-kampung terpencil yang jauh dari bandar-bandar, samada di Kemboja, Bangladesh atau Sri Lanka. Ada di antaranya hanya kenderaan pacuan 4 roda sahaja yang boleh memasukinya. Setengah kampung-kampung terpencil ini hanya boleh dimasuki dengan motorsikal atau berjalan kaki dan juga merentasi kawasan semak, berpaya dan sawah-sawah padi. Di antara kampung-kampung yang kami lawati mereka mengatakan bahawa kami adalah 'orang Malaysia' pertama yang sampai ke kampung mereka dan sebelum ini belum pernah daging Qurban/Aqiqah diagihkan kepada mereka.


Di Kemboja, kami berkerjasama dengan Persatuan Ulama Kemboja yang diketuai oleh Dr Basri Ahmad dan Persatuan Pembangunan dan Pendidikan Islam Kemboja (IDEA) dengan dipengerusikan oleh Us Muhd Jibril Md Ali Al-Hafiz. Antara tempat-tempat yang kami agihkan daging-daging Qurban ialah di pedalaman Negeri Kampong Cham: Kg KM34, Km31, KM30, KM25, Km24, KM21, KM20, KM16 (Daerah Khebob), Rumchek, Chhlong, Chor Chomrong, Chor, Jui Cham, Rhor, Thnot, Pum Tmer, Jumnit, Roka Khnor, Pum Syoi, Ampel, Pas, Khepop, Prik Kut, Pum Triel, Meak, Sriel Viel, Sper, Stern dan lain-lain lagi. Kami juga menghantar lembu-lembu Qurban ke negeri-negeri lain seperti RattanakiriKampotMondulkiriKratieKg ChhnangPosat dan Battambang.Sementara itu di Bangladesh, Team kami akan mengagihkan daging-daging Qurban/Aqiqah di pedalaman yang miskin di Chittagong iaitu di sekitar daerah Bhujpur, Fatikchhari, Kazir Hat, Azimpur, Andhar Manik, Baidya Para, Baddorpar, Rosanigagona, West Bhujpur, Singhoria, East Bhujpur, East Porbo Koia, Mirkhil dan lain-lain lagi. Team kami di Bangladesh diketuai oleh Maulana Arshad Al Hafiz dan dibantu oleh Maulana Nurul Islam, Mudir Madrasah Tahfiz Al Quran Wa Darul Aitam serta beberapa orang yang lain, antaranya ialah Maulana Abu Bakar Al Hafiz dan Maulana Jamaluddin Al Hafiz serta beberapa orang lagi guru-guru Agama dari Maahad Tahfiz Abu Hurairah dan Universiti Islam Bhujpur, Chittagong.

Sebahagian dari lembu-lembu Qurban/Aqiqah ini akan dibawa juga ke kem-kem pelarian Rohingya terutamanya di Cox's Bazar yang terletak 150km dari Chittagong dan Teknaf yang bersempadan dengan Mynmar.

Kami juga dibantu oleh Dr Abdullah Al Masud selaku presiden Southern Charity Foundation of Bangladesh (SCF) bagi pengagihan daging Qurban/Aqiqah di bahagian barat daya dan selatan Bangladesh seperti Shyamnagar, Satkhira, Khulna dan Chalna.
Di Sri Lanka, kami berkerjasama dengan Dharul Hasanath Foundation yang diketuai oleh Syeikh Zaid Nooramith dan dibantu oleh Syeikh Usama Nooramith al Hafiz . Daging-daging Qurban/Aqiqah diagihkan ke kampung2 dan penempatan2 orang Islam sekitar Hambantouta, Ambalantouta, Tissamaharama, Godayaya, Wellgatta, Ridiyagama, Beragama, Gannoruwa, Pannegamuwa dan lain2. Hambantouta adalah sebuah pelabuhan yang terletak di selatan Sri Lanka, yang menariknya di sini adalah ianya didiami oleh komuniti Melayu Islam Sri Lanka yang berasal dari Malaysia dan Indonesia.

7- Bolehkah saya memberikan sumbangan dalam bentuk lain dari sumbangan Qurban/Aqiqah?

Ya, boleh, Tuan/Puan boleh memberikan sumbangan dalam bentuk derma, sedekah, zakat, fidyah, kaffarah dan lain-lain lagi untuk diagihkan kepada umat Islam di sana. Kami akan mengagihkannya kepada golongan yang amat memerlukannya dan akan digunakannya bagi pembangunan syiar Islam di sana. Mudah-mudahan sumbangan ini akan memberatkan MIZAN kita kelak di Akhirat. Amin2.

 Dana Pembangunan Masjid
Pengagihan Zakat, Kaffarah dan Fidyah
 Sumbangan Ibu Bersalin

8- Apakah aktiviti lain yang dijalankan oleh Team Sinar Korban selain program Qurban/Aqiqah ?

Banyak lagi aktiviti-aktiviti lain yang kami jalankan samada di Malaysia, Kemboja, Bangladesh atau Sri Lanka, dan kami mengalu-alukan sokongan Tuan/Puan, antaranya ialah:

1. Majlis Iftar di bulan Ramadhan.
2. Bantuan Beras kepada fakir miskin.
3. Bantuan Kewangan kepada Guru-Guru Agama.
4. Bantuan Kewangan kepada Pelajar-Pelajar.
5. Wakaf Telekong Solat.
6. Percetakan/Pembelian Kitab-kitab Agama/Tafsir (Wakaf).
7. Pembinaan Madrasah/Pondok Pengajian.
8. Pembinaan Asrama.
9. Pembinaan Masjid.
10. Penajaan pembelajaran untuk anak-anak yatim.
11. Wakaf Perigi Pump.

Bangladesh: Antara anak yatim yang ditaja
pembelajaran 'tahfiz'nya oleh Sinar Korban
 Iftar Ramadhan Bersama Pelajar Kemboja di UIAM
Sebahagian Telaga Pump Wakaf
Sekianlah serba ringkas penerangan yang mampu kami tuliskan di sini terhadap usaha kerdil ini, agar semua usaha yang dijalankan ini mendapat perkenan, restu dan dikurniakan keberkatan di sisi ALLAH swt serta mampu memberatkan MIZAN kita dan melancarkan perjalanan kita di atas 'AS SIRAT AL MUSTAQIM' di Akhirat kelak. Amin2.

Terimakasih,
Ust Dr Rahmat Abdullah (019 393 2200)
Mentor 'Team Sinar Korban'
FB: sinar korban

2 comments:

 1. Halo,
  Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Henrietta Fernando, pemberi pinjaman pinjaman swasta telah membuka peluang kewangan kepada sesiapa yang memerlukan sebarang bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 2% untuk individu, syarikat dan syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan difahami. Hubungi kami hari ini melalui e-mel untuk memohon dan mendapatkan pinjaman segera: (henriettafernandoloanfirm@gmail.com)

  ReplyDelete
 2. Selamat hari, saya Josef Lewis. Seorang pemberi pinjaman yang bereputasi, sah dan sah. Kami memberi pinjaman semua jenis dengan cara yang sangat cepat dan mudah, Pinjaman Peribadi, Pinjaman Kereta, Pinjaman Rumah, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Perniagaan, Pinjaman Pencipta, Penyatuan Hutang. dan lain-lain

  Dapatkan diluluskan untuk pinjaman perniagaan atau peribadi hari ini dan dapatkan dana dalam minggu permohonan yang sama. Pinjaman peribadi ini boleh diluluskan tanpa mengira kredit anda dan terdapat banyak pelanggan gembira untuk menyokong tuntutan ini. Tetapi anda bukan sahaja akan mendapatkan pinjaman peribadi yang anda perlukan; anda akan mendapat yang paling murah. Inilah janji kami: Kami menjamin Kadar terendah untuk semua pinjaman dengan faedah cagaran percuma.

  Kami berusaha untuk meninggalkan kesan jangka panjang yang positif dengan melampaui jangkaan pelanggan saya dalam semua yang saya lakukan. Matlamat kami adalah untuk merawat anda dengan maruah dan rasa hormat sambil menyediakan perkhidmatan berkualiti tinggi tepat pada masanya. Tiada nombor jaminan sosial yang diperlukan dan tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% Dijamin. Sila balas dengan serta-merta menggunakan butiran di bawah jika berminat dengan pinjaman dan bebas daripada penipuan ..

  E-mel: progresiveloan@yahoo.com
  Panggilan / WhatsApp: +16626183756
  Laman web: https://progresivefunding.wordpress.com  ReplyDelete